Kjøkkenprosjektet - mine erfaringer fra oppussing av kjøkken

By // Ingen kommentarer:
Ja, jeg vet - jeg bruker dette bildet i to saker. Grunnen er at det ikke er så veldig mye å vise enda...men det kommer så snart jeg har noe å vise til. I denne blogg-posten skal jeg skrive litt om erfaringene mine med å skaffe best mulig pris. Jeg er jo tross alt stolt over å ha innstillingen at jeg vil ha best mulig kvalitet - til lavest mulig pris.

Da jeg kjøpte leiligheten for omtrent fem år siden var det tre ting som gjorde utslaget. For det første var badet rimelig nytt, for det andre var kjøkkenet rimelig nytt og for det tredje hadde den en sinnsyk utsikt. Naiv som jeg var trodde jeg at jeg kunne "vokse" på kjøkkenet uten å trenge å gjøre noe med det. Det sier seg jo egentlig selv at når man totalrenoverer leiligheten legger man ekstra godt merke til de tingene som står igjen, så da måtte kjøkkenet tas. Kjenner jeg meg rett er det vel ikke lenge før badet lider samme skjebne, og det er noen ting som kan gjøres på toalettet også. Det ble veldig klart da jeg fikk resten av leiligheten renovert.

For kjøkkenet sin del var det flere ting som gjorde utslaget. Det jeg trodde var god plass til å begynne med ble fort fullt. Jeg satte opp fire nye høyskap på ene endeveggen, men det tok ikke mange ukene før disse også var fulle. Da var det bare å bite i det sure eplet og bestemme seg for hva man skulle gjøre videre.

Dette er utgangspunktet da jeg flyttet inn


Det som begynte med et enkelt ønske om mer skap- og benkplass viste seg fort å bli mer komplisert - som om det skulle komme som en overraskelse.
  • Vinduene var gamle og dårlig isolerte. I tillegg tok de for stor plass og åpnet sidelengs, så å åpne dem vil rive ned alt fra benken - og ting kan falle rett ut. Disse måtte byttes. Når jeg først skulle bytte dem kunne jeg like gjerne bruke litt ekstra penger på å bytte balkongdøren, noe som betyr å rive hele veggen mot balkongen og bytte den ut med en hel glassvegg der halvparten kan skyves opp. Noen tusenlapper ekstra, så fikk jeg støyisolerte vinduer som skal dempe 56dB. Det er ganske heftig. 
  • Gulvbelegget var gammel parkett som var mer gul enn noe som helst annet. Noe måtte gjøres, og jeg kom etter hvert frem til at jeg skulle slipe den ned og lakkere den med en hvit lakk. Det bør bli bra! 
  • Sist, men absolutt ikke minst, var det selve kjøkkeninnredningen. Her hadde jeg valget mellom såkalt "fornying", som går på å skifte fronter og benkplate. Jeg sjekket litt opp og dette ville ikke bli noe billigere enn å kjøpe nytt siden jeg ikke var fornøyd med selve innredningen og løsningene. Uansett ville ny benkplate og fronter fort komme opp i rundt 60.000,- - og så måtte jeg skrudd opp flere skap. Uinteressant for min del, men sjekk for all del om du har et kjøkken du i utgangspunktet er fornøyd med. Jobben for din del blir mye mindre, men jobben du leier inn blir omtrent like stor som å sette inn alt på nytt. 

Riving, fjerning og oppussing av selve kjøkkenet la jeg på anbud. Jeg tok ikke den billigste, men den billigste av dem jeg fikk et godt inntrykk av. I tillegg sjekket jeg omsetning og soliditet, noe som så bra ut. De hadde også fått gode tilbakemeldinger. Samme firma leverte også vinduer, og var faktisk det eneste firmaet som ville gi meg pris på å heise opp balkongveggen. 1 tonn ferdig vegg som skal opp over 30m fra bakken. Det var visst ikke bare-bare å få tak i en kran som klarte det. Prisen ble ikke så ille når alt kom til alt heller. Gulv ble også lagt på anbud, men malermesteren som skulle gi meg tilbyd på vinyl eller noe annet som tålte vann mente at han heller ville slipt ned parketten - så han kommer tilbake senere for å gjøre siste malingsfinpuss i leiligheten. Jeg liker ærlighet.

Det som kanskje overrasket meg mest var hvem som kunne gi best priser. Jeg var innom Kvik, Elkjøp, Ikea, HTH, Strai og Greno.
  • HTH spilte seg fort ut ved å ikke være interessert i å høre på hva jeg ville ha, men ville heller gi meg et tilbud basert på hva de ville selge meg. I tillegg var det ganske dyrt. 
  • Kvik så bra ut, men jeg fant ut at andre ikke har vært fornøyd med monteringsanvisningene og mange snekkere sa rett ut at de ikke ville montere det. 
  • Elkjøp hadde ingen erfarne konsulenter, så de satte opp det jeg trodde jeg ville ha - og det så ikke noe bra ut. De kunne ikke komme med noen fornuftige innspill selv heller, så da ble det ikke noe ut av det heller.
  • Ikea gikk jeg fort bort fra siden jeg har erfaring med at det lett blir skranglete, men jeg ga dem en sjanse siden jeg ble fortalt at de hadde blitt flinkere. Jeg trakk ut en sånn skuff med hel front på utstillingen deres, og den var helt lealaus. Da løp jeg.
Men så kom overraskelsen. Både Strai og Greno, som i utgangspunktet lå et stykke over de andre hadde mye å gå på og erfarne konsulenter. Begge ga meg 25% rabatt på grunn av kampanje og endte opp på ca samme pris. Det som skilte dem var at Strai hadde fylt skuffer og skap med billigste innmat for å holde prisen nede mens Greno hadde den beste innmaten. Da jeg spurte om tilsvarende fra Strai endte de opp nesten 30.000,- høyere i pris (som da var omtrent det samme som de andre skulle ha). Mitt inntrykk var at både Strai og Greno var langt over de andre både i kvalitet og kompetanse, men Greno strakk seg lengst på pris. Faktisk endte sluttprisen for Greno sin løsning, som er utrolig lekker, på litt lavere enn Ikea-løsningen. Og kvalitetsforkjellen er milevis unna. I tillegg er jo både Greno og Strai ferdig satt sammen i moduler når de kommer, så man sparer tid på montering. Greno var forresten eneste som leverte med hellakkerte fronter. Ikke noe laminering, så vidt jeg kan se.

Totalt kommer hele jobben, inklusive riving av gammelt kjøkken, totalrenovering av selve rommet, sliping og lakkering av parkett, tre nye støyisolerende vinduer, balkongvegg med skyvedør, nytt kjøkken inklusive montering, rørlegger og elektriker på under 300.000,- Jeg har ikke fullstendig sum, men jeg har passert 250.000,- Og så blir det alltid noe som koster litt mer etter hvert. Det skal i hvert fall bli godt å bli ferdig...

Jeg må også nevnes at jeg totalt sett har spart nesten 100.000,- på å gjøre forarbeidet mitt.

Følg med i dagene som kommer for å se fremgangen og det ferdige resultatet!

Planen ser slik ut, med mindre det skjer noe uforutsett:
03.08: Elektriker kom for å fjerne lysarmatur og koble fra strøm.
04.08: Rørlegger koblet fra vann og monterte stoppekraner. Entreprenør stilte med to mann og klarte på fire timer å rive det gamle kjøkkenet og skrape ned mesteparten fra veggene. I morgen begynner de med sparkling og maling skal være ferdig denne uken.
10.08 eller 16.08: Elektriker kommer tilbake for å legge opp nye ledninger og flytte kontakter slik at dette er klart før nytt kjøkken blir montert.
11.08: Gulvsliper kommer. Skal være ferdig senest på fredag, inklusive herding av lakk.
15.08: Entreprenør kommer tilbake og skifter vinduer og balkongdør. Skal ferdigstilles senest 16.08
18.08: Snekker kommer og monterer nytt kjøkken sammen med rørlegger for å få flyttet på vann og avløp til å passe ny løsning.

Så da er det tre uker uten noe fornuftig sted å lage mat. Det er ganske tortur for en stakkars matblogger.

Kjøkkenprosjektet, dag 1 av oppussing

By // Ingen kommentarer:
De siste to ukene har jeg gjort meg klar til å pusse opp kjøkkenet. Jeg kjøpte jo opprinnelig leiligheten nettop fordi kjøkkenet og badet var bra, og det er jo gjerne de to verste rommene å pusse opp. Dessverre ble det for lite etter hvert, og nok var nok. For å gi en liten oversikt over hva som går med og hvordan man kan gå frem for å få litt fornuftig økonomi tenkte jeg å ta folk med på "reisen".

La meg si det med en gang - jeg er utrolig glad for at jeg ikke har unger! Ikke det at jeg ikke har lyst på unger, men...for å pusse opp kjøkkenet måtte alt stæsjet ut. Så nå har jeg tre steder jeg kan bevege meg til, bortsett fra toalett og bad - men der kan jeg jo ikke stable ting uansett. Kjøle- og fryseskapene mine står i stua. Foran spisestuebordet. Som er fullt av det jeg fikk plass til fra kjøkkenskapene. Rundt hele sengen min står det kurver med dingser og ting. Bestikkskuffen står på stuebordet og jeg har en liten benk med thermomix og mikrobølgeovn på så jeg får varmet opp mat jeg laget i forrige uke for å overleve. Så jeg kommer frem til sengen, men den er jo også full av ting. Jeg kommer frem til sofaen, og jeg kommer frem til arbeidsplassen min. Alt annet er dekket med ting, er omringet av ting, eller har fullt av ting under seg. Hadde jeg hatt en kattunge hadde det blitt for trangt.

Og...badet har jo egentlig ikke fått unnslippe heller. I dusjen står stativet jeg skal tørke bestikk og dekketøy i. Så nå skal jeg leve som på hytta - varmt vann i en balje, vaske opp i den, sette i stativet og skylle. Dette blir "gøy"! Men jeg gleder meg til å bli ferdig :)

Slik ser det i hvert fall ut på kjøkkenet akkurat nå...


Nå er det i hvert fall ingen vei tilbake. Den lille, koselige "hulen" min er bombet - og man kan ikke si annet enn at entreprenørene er effektive. Jeg håper de er like flinke som de er raske, men positivt eller negativt - ingen vil bli glemt i oppsummeringen ;)
Matbloggtoppen