Guide til lønnsom handel på Internett

By
De fleste nordmenn har handlet på Internett eller vært fristet til det. Den vanlige metoden er å kjøpe varer for under 200,- eller å forsøke å overtale selger til å skrive en lav verdi på tolldeklarasjonen. Så setter man seg ned og håper på å slippe å bli tatt. Det kan være mye penger å spare, men vinningen kan ofte gå opp i spinningen. Spesielt om man blir tatt. Men det finnes en langt mer lønnsom, og langt mindre kriminell, måte å gjøre det på.

Ok, jeg skal innrømme at "langt mer lønnsom" kanskje er å strekke strikken litt vel langt i enkelte tilfeller, men om man tenker litt fremover kan man kjøpe større ting og langt overskride 200-kronersgrensen (for varer som koster under 200,- betaler man ikke merverdighetsavgift (såkalt moms/mva) mens man for varer som koster over 200,- må man betale et fortollingsgebyr på varens verdi pluss kostnadene for frakt). Ja, man kan kjøpe mye rart fra Asia for under 200,-, men om man skal kjøpe noe større og dyrere kan det fort blir dyrt. Og her er det altså mange leker seg med å få alternative kvitteringer o.l., og her er det et problematisk om man faktisk blir avslørt. Og tollerne er ikke dumme eller naive.

La oss ta et par steg tilbake. Det har seg slik at de aller fleste land har salgsskatt, som er det samme som vår merverdiavgift. Kjært barn har mange navn, og man finner det som moms, mva, merverdiavgift, VAT og mye annet. Det som er felles er at man ikke skal betale dette for varer man skal ta med ut av landet. Da skal man betale til det landet man kjøper det til. EU-borgere betaler til landet varen blir kjøpt i, så lenge det er innen EU, men det er for å forenkle prosessene internt. Siden vi ikke er med i EU skal vi ikke betale til avsenderlandet. I hvert fall i prinsippet. For bilkjøpere er dette velkjent, og et kroneksempel er visstnok Danmark som har lave grunnpriser for å kunne holde seg konkurransedyktige med land som har lavere avgifter enn dem. Totalprisen for sluttkunde blir det samme, men om vi fra Norge skal kjøpe bil vil vi kunne få veldig gode kupp der - riktig nok bare for nybiler, men dog. Brukte varer som selges mellom privatpersoner er ikke temaet her.

Det som da er saken er at om man kjøper ting på Internett vil de fleste justere sluttprisen for å være konkurransedyktige og om man da vet hvilke momssatser de forskjellige landene har vil man kunne gjøre en veldig god deal. I stedet for å bare kjøpe det til en pris som allerede er lavere enn man får det for i Norge sender man så en epost til butikken og spør om pris uten salgsskatt siden vi tross alt må betale denne på vei inn til Norge. Mange butikker gjør dette, men noen velger å takke nei til slike salg. Men da går man bare videre. Trikset er jo da å ta høyde for de ratene de har i landet man kjøper fra og kjøpe fra dem som har høyest rate.

Et par eksempler på hvordan dette vil se ut for en vare som koster 5000,- (norske kroner) med 500,- i frakt. Jeg forholder meg her til Tollvesenets importkalkulator, men andre speditører har egne priser for fortolling som kan være lurt å innhente.
Eksempel 1, kjøp til vanlig utsalgspris: Total pris 5 500,- + toll (5,6%) 308,- + mva (25%) 1 452,- = 7 7260,-
Eksempel 2, kjøp fra land med 25% mva: Pris for vare før mva 4 000,- + frakt 500,- + toll 252,- + mva 1 188,- = 5 940,-

Som eksempelet viser kan man spare nesten 1 500,- på varen ved å stille et enkelt spørsmål til selger og ved å kjøpe fra riktig land. Og sammenlignet med å forsøke å lure varen inn koster det altså bare noen få hundrelapper for å være sikker på å ikke bli bøtelagt og potensielt anmeldt. Og om varen koster mer i Norge fra før, så er besparelsen ganske stor når alt kommer til alt.

Men la oss ta et eksempel som er litt mer edruelig. La oss si at man kjøper BluRay-filmer fra england. Det er vel samme region som Norge, om jeg ikke tar feil, og filmene pleier (pleide?) å komme før der borte. Uansett...det kunne like gjerne være verktøy eller minnebrikker. La oss si at vanlig utsalgspris der borte er en tusenlapp, og det i Norge koster 1 800,- for samme varen. Storbritannia har 20% VAT, så vi regner derfra.
Eksempel, kjøp fra selger som trekker fra merverdiavgift: Pris for vare før mva (1 000,-/1,2) 833,- + frakt med DHL til 100,- + toll 52,25 + mva 246,31 = 1231,56,-

Om vi legger på litt for tollgebyr får vi med andre ord varen for 1 400,- sånn ca, mot 1 800,-. Fremdeles god margin, og bare 300,- dyrere enn om man driver med "den nye norske folkesporten" (les: mest mulig juks og fanteri for å spare litt småpenger). Over tid vil dette bli mye penger, og du som kjøper vil sitte med mye bedre samvittighet. Om det ikke betyr mye for deg, så sitter du i det minste ikke og bekymrer deg for straffegebyr, bøter og potensielt politianmeldelse. Jeg vet i hvert fall hva jeg vil velge!

Under tar jeg med noen eksempler på de landene jeg anser som mest aktuelle å kjøpe fra. En større oversikt finner man på sidene til Enterpris Europe Network. Salgsskatt fra USA og utenfor Europa må man bare sjekke på egen hånd. I USA varierer dette fra stat til stat og fra Asia har jeg til dags dato ikke forsøkt å kjøpe momsfritt, mes fordi det er så billig der fra før men også fordi jeg føler meg tryggere om jeg kjøper dyrere varer fra land med kultur som ligner mer på vår egen.

Momsrater i utvalgte Europeiske land
LandNormal momsrate
Danmark25%
Tyskland19%
Sverige25%
Storbritannia20%


Lykke til, og kjøp med stil!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Matbloggtoppen