En mal for lette og deilige sommermåltider

By // Ingen kommentarer:
Her om dagen trengte jeg noe lettvint og godt som ville passe i varmen vi har vært velsignet med de siste dagene. Resultatet tenkte jeg å dele, for det ble over all forventning!

For å gjøre i stand tok jeg noen kyllingindrefileter og la i en ziplock-pose som tåler temperatur sammen med en dæsj hjemmelaget taco-krydder. Her kan man sikkert bruke vanlig kyllingbryst, eller nesten hva som helst annet som ikke er så tungt - svin, for eksempel, og jeg har senere brukt annet krydder. I dag brukte jeg noe texas grillkrydder og salt. Deretter ristet jeg posen med de frosne filetene for å fordele krydderet og sugde ut luften. Neste steg var å legge dem i vann som holdt 61C og la dem ligge i en time (halvannen om de er frosne). Med andre ord sous vide, men med så lettlaget kjøtt som kylling og små stykker svin kan man gjerne bruke dette trikset. Etter en time slang jeg posen med kyllingen i en bøtte med kaldt vann i kjøleskapet for å hurtigkjøle den og dermed unngå at bakterier formerer seg fritt. Samtidig tok jeg en halvkilo brokkolitopper og la i en skål sammen med et glass salsa. Ikke noe koking eller steking - bare la dem trekke.

Det herlige nå er at man slipper å stå og svette over gryter og griller i sommervarmen, for dette gjør man gjerne klart kvelden før eller om morgenen. Når man da svir kjøttet med brenneren sin eller over åpen flamme på grillen blir kjøttet akkurat passe lunkent og perfekt i varmen. Her kan man for eksempel legge kyllingposen, skålen med salsabrokkoli og brenneren sin i en kjølebag og ta med på stranden. I det øyeblikket man er sulten er det bare å svi maten litt, og så kose seg med det deiligste møre kjøttet man kan tenke seg. Og kombinasjonene er uendelige. Ta med potetbåter eller potetsalat, for den saks skyld. Eller en skarp kniv og skjær skiver som du blander i en frisk salat - kylling eller svin passer perfekt i salater. Krydder? Hva har du lyst på? Hell over litt kalde moste tomater fra f.eks. Eldorado (jeg liker den med hvitløk og oregano) og du får en helt ny dimensjon. Og mens andre drikker lunken brus og spiser svette matpakker kan du lage herlig sommermat uansett hvor du er. Det eneste som kreves er en liten smule planlegging.

Ha en fin sommer!

Finnbiff/reinskav - enkelt og mandig!

By // 5 kommentarer:
I min familie har reinskav, som jeg er oppvokst med å kalle det, vært en slags hellig gral av kosemat. Litt fordi vi pleide å få skikkelig bra reinkjøtt fra samene på Saltfjellet, men også fordi det er ganske lettvint og fantastisk godt. Det er bare å følge grunnoppskriften - og ikke prøve seg på å bytte ut brunosten (da snakker vi om *minst* G35) eller einebærene. Man kan fint bruke rømme i stedet for creme fraiche, men ikke bruk lettprodukter for de skiller seg så lett. Man kan også bruke ris i stedet for poteter om man heller vil det. Og sopp? Sleng det oppi om du føler for det. Selv liker jeg ikke sopp, så jeg har heller litt ekstra bacon oppi. Og ja, du kan gjerne droppe baconet også om du vil. Om du velger å brune reinkjøttet først eller ikke er også opp til deg. Og du kan gjerne bruke annet viltkjøtt om du heller vil det. Så, som du kanskje ser, snakker vi om samenes lappskaus! :)

Grunnoppskriften er som følger:
  • 2,5-3dl creme fraiche eller rømme
  • 400-500g finnbiff/reinskav (eller annet viltskav)
  • 0-200g bacon
  • Sopp, om du vil
  • 3-5 skiver brunost
  • 3-4 knuste einebær
  • 1 ts salt (kan droppes)
  • 0,5 ts pepper (kan droppes)
  • 0,5 ts timian (kan droppes)
  • 1 finhakket løk
Fremgangsmåte:
  • Brun reinkjøttet, om du vil
  • Finskjær løken og stek på middels varme sammen med bacon til det er mørt
  • Om du skal ha i poteter anbefaler Sjuve å skrelle dem, skjære dem i terninger og ha oppi til koking med kjøttet
  • Bland sammen alt og la putre til det tykner og får riktig konsistens
  • Smak til med krydder
  •  Server
Enkelt og greit - og perfekt til gjester! Du kan gjerne servere med en god rødvin til, men siden jeg ikke kan noe om slikt er det lurt å spørre på polet hva de anbefaler til en viltgryte.

God lørdag! Det skal i hvert fall jeg ha - med reinskav :D

Matprats variant
Sjuve sin variant
Bildet er stjålet fra den mest appetittlige versjonen jeg fant på nett ;)
Matbloggtoppen