Oppskrift på deilig tikka-krydder

By // Ingen kommentarer:
I Norge har vi to nasjonalretter: Taco og grandiosa. Begge er forsåvidt lånemat, men de ligner ikke på originalen - så vidt jeg vet. For min del er tikka mye mer spennende og allsidig enn taco, og jeg måtte finne en oppskrift jeg kunne lage hjemme. Bedre og sunnere!

For matnerder kan man lese om tikka her.

Men nok om det! Etter en del søking på nettet og litt eksperimentering har jeg kommet frem til følgende oppskrift som er veldig bra for min gane. Jeg anbefaler den på det varmeste! Og...gjør deg selv en tjeneste og kjøp krydder på innvandrerbutikkene. For det første er det mye billigere, og de er ofte mer smakfulle.

  1. Ha følgende ingredienser i en blender eller en bolle
    1. 3 ts koriander
    2. 3 ts kumin/spisskumin
    3. 3 ts hvitløkspulver
    4. 3 ts paprika
    5. 2 ts garam masala
    6. 1 toppet ts ingefær
    7. 1 ts chili-pulver
  2. Kjør blenderen på full guffe eller rør rundt i bollen. Jeg foretrekker blender for å blande alt sammen
  3. Ha på en beholder - dette er ca 10 porsjoner!
Om du vil lage chicken tikka masala kan du ta en halvkilo kylling, 300g yoghurt naturell og ca 2 ss krydder - men smak deg litt frem. Dersom jeg spiser mye ris til kan jeg gjerne ha 4 ss, men jeg tar det litt på følelsen. Bland i yoghurten og smak deg frem.

Det som kanskje er litt overraskende er hvor allsidig dette krydderet er. Selv har jeg blitt hektet på stekt karbonadedeig med tikka-krydder. I tillegg var det faktisk godt på hjemmelaget potetgull! Og stekt kylling! Og...og...og! Ja, du tar hintet.

Håper det smaker!

Saftige, enkle kjøttboller og kjøttkaker uten mel, egg eller annet tjafs

By // 1 kommentar:
Stort sett kan man bare anta at når man ser en oppskrift på kjøttkaker eller -boller kan man like gjerne finne frem potetmel og egg med en gang. Er du litt uforsiktig med potetmel blir de...eh...melete, og får du for mye egg blir de løse. Og ikke minst - hva skjer om du skal lage en halv porsjon? Skal du bruke et halvt egg? 

Løsningen er veldig enkel!

Nå kan jeg omtrent høre at folk flytter seg ut på kanten av stolen og måper mens de venter på svar - eller, det er kanskje ikke spennende. Men det er veldig nyttig. Synes jeg.
Det man rett og slett gjør er å ta kjøttdeig eller karbonadedeig og en halv løk (passer til ca 400g, så en kvart løk til 200g, og en stor løk til en kilo). Trikset er da å ikke bare finskjære løken, slik mange gjør, men å mose den i en food-prosesser. Jeg har en slik mikser som jeg kan sette på en boks med noen kniver i. Putt løken oppi og kjør til den er helt most. Så kjører man den litt til. Bland det sammen med kjøttet, krydre etter smak, og stek i litt smør eller kokosolje på middels varme. Funker helt gull, tar kort tid, og mye mindre gris enn om man skal nyse over en skje med potetmel eller mister et egg i gulvet.
Matbloggtoppen